Analytici očekávají snížení úrokových sazeb ČNB

|
Zdroj: freepik.com

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes rozhodne o dalším nastavení základní úrokové sazby. Analytici očekávají, že bude pokračovat v jejím snižování ze současných 5,25 procenta. Za mírně pravděpodobnější považují snížení sazby o čtvrt procentního bodu, nevylučují ale ani pokles o půl procentního bodu. I členové bankovní rady ve svých mediálních vyjádřeních hovořili o obou těchto variantách.

Bankovní rada začala sazby snižovat v prosinci poté, co rok a půl udržovala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Nejprve ji snížila o 0,25 procentního bodu, následně třikrát vždy o půl procentního bodu. Podle analytiků vývoj inflace, která byla v květnu 2,6 procenta, nahrává zopakování tohoto kroku.

„K opatrnosti naopak nabádá probíhající oživení spotřeby domácností, které by v kombinaci s nadále živými vzpomínkami na nedávnou divokou inflační vlnu mohlo cenový růst opět vzkřísit,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Mírně větší pravděpodobnost proto dává opatrnějšímu postupu bankovní rady a snížení sazby o čtvrt procentního bodu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.

Zdroj: ČTK