Společnost A.W., která v Lošticích na Šumpersku vyrábí olomoucké tvarůžky, plánuje v příštích čtyřech letech investovat až 700 milionů korun do stavby nové továrny. Firma díky této investici zvýší svoji výrobní kapacitu o 70 procent, a pokryje tak rostoucí poptávku po zrajícím sýru s nezaměnitelným aroma. Stavbu továrny vybavené automatickými linkami a skladovacími prostorami chce zahájit v roce 2026 u příležitosti 150. výročí svého založení. Stavba nového provozu má zabrat nejvýše dva roky.
„Pro stavbu nové továrny jsme se rozhodli kvůli rostoucí poptávce po olomouckých tvarůžkách z Česka i zahraničí, kterou v nynějších výrobních prostorách v centru Loštic už nejsme schopni uspokojit,“ řekl generální ředitel firmy A.W. Michal Pavelka. Nový závod si vyžádá investici 500 milionů korun až 700 milionů korun a jeho areál v okrajové části Loštic zabere plochu 50 tisíc metrů čtverečních, z toho na zastavěnou část připadne až deset tisíc metrů čtverečních. Podnik bude moci ročně vyrobit 3800 tun tvarůžků. „Vyšší produkci chceme uplatnit v Česku, ale i na zahraničních rzích. Více tvarůžků plánujeme exportovat do Polska, Maďarska a na Slovensko. Zároveň zamýšlíme zahájit dodávky do Rakouska a Německa,“ dodal Pavelka.
Firma AW. si nechala zpracovat technologickou studii, díky které její vedení získá jasnou představu o tom, jaké a kolik výrobních linek bude v nové továrně potřebovat instalovat a jak početnou obsluhu si vyžádají. „Následně se pustíme do přípravy projektu pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Čeká nás také výběrové řízení na generální dodavatele stavební části i technologií,“ podotkl Pavelka, podle kterého odborníci už připravují napojení areálu průmyslové zóny na inženýrské sítě a vybudování přístupových komunikací.
Do nové továrny se přestěhuje výroba z centra Loštic, kde nyní pracuje více než stovka lidí. Kolik jich bude zaměstnáno v nové továrně, ukáže podle ředitele technologická studie. Továrna bude mít větší podíl automatizace, takže bude nutné rekvalifikovat některé zaměstnance. „Stávající provoz v centru Loštic má charakter potravinářské výroby, kterou se budeme snažit zachovat. Nabízí se tam například produkce nakládaných tvarůžků a dalších potravinářských specialit, při jejichž výrobě se používají tvarůžky. Neuvažujeme o tom, že bychom tento provoz prodali nebo přestavěli na něco jiného. Také naše muzeum a prodejna zůstanou na svém místě,“ řekl Pavelka.
Firma A.W. v Lošticích ročně vyrobí více než 2000 tun tvarůžků. Většinu produkce prodá v ČR. Loni meziročně zvýšila obrat o 2,2 procenta na 419 milionu korun a zaměstnávala 180 pracovníků. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU.
Zdroj: ČTK