Prouza: Rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích projeví za mnoho měsíců

|

Rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích projeví až za mnoho měsíců, řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Vzhledem k silné konkurenci na trhu ale neočekává, že by obchodní řetězce výrazně zdražily. Vyšší ceny avizují čokoládovny. Pokud se situace s kakaem na burze nezlepší, za výrobky od Čokoládovny Janek si lidé výhledově připlatí pět až deset procent. Čokoládovna Steiner & Kovařík pak předpokládá, že zdraží o nižší desítky procent. Cena kakaa poprvé překonala 10 000 USD (zhruba 232 600 Kč) za tunu.

„Dnešní cena kakaa se projeví v konečných výrobcích až za řadu měsíců, proti tomu půjdou nižší ceny energií a dalších surovin,“ řekl Prouza. Z více než 10 000 položek podle něj obchodní řetězce nabízejí desítky kakaových výrobků, jako jsou například čokolády. „Obecně nečekám, že si kdokoliv dovolí zvyšovat ceny nad rámec toho, jak je upraví dodavatel. Spíše naopak. Je proto potřeba ptát se výrobců, proč chtějí zdražovat, když stále ještě vyrábějí z levného kakaa z předchozí sklizně,“ doplnil.

Čokoládovna Janek podle jednatele Václava Durďáka v lednu meziročně zdražila o desetinu. „Dost nešťastné ale je, že to nebylo ještě ani tak zdražení kvůli cenám kakaa na burze, ale kvůli zdražení všech vstupů obecně v posledních dvou až třech letech,“ řekl. Když firma na konci loňského roku objednávala zásoby kakaa na letošní rok, ceny této komodity už podle Durďáka byly vysoké, ale stále o 60 procent nižší než nyní. „Nikdy jsme při zdražení vstupu nezačali výrobky šidit, ale prostě jsme také zdražili, abychom mohli udržet kvalitu a chuť výrobků. V minulosti jsme měli stejný vývoj například s cenou vanilky,“ doplnil.

Spolumajitel čokoládovny Steiner & Kovařík Petr Kovařík řekl, že ceny kakaových bobů mohou průmyslovým výrobcům čokolád stoupnout až pětinásobně. „Nás výrobců, kteří vyrábějí tradičně, pomalu a pomocí kulových mlýnů, se tato situace týká také, ale relativně daleko méně, protože už před tímto jsme nakupovali za daleko vyšší ceny z důvodu udržitelnosti a přímého nákupu od farmářů,“ uvedl. Přesto předpokládá, že ceny čokoládovna Steiner & Kovařík vzhledem k aktuální situaci s kakaem zvýší o nižší desítky procent. Projeví se to podle něj zejména na tabulkových čokoládách.

S případným zdražením výrobků z kakaa ještě vyčkává cukrárna Saint-Tropez v Praze. Už v minulém roce musela kvůli vyšší inflaci a cenám energií zdražit, což vedlo k poklesu zájmu o sladké výrobky o sedm až deset procent, řekl jednatel společnosti Lukáš Otys. „Celkově se snížily tržby a nechceme zákazníka ještě více demotivovat a navádět k tomu, aby zvažoval návštěvu cukrárny,“ řekl.

Mluvčí společnosti Nestlé pro ČR a Slovensko Tereza Skrbková neočekává, že by se ceny kakaa na komoditních trzích po současném nárůstu vrátily zpět na původní úroveň, a to kvůli dlouhodobým problémům, které produkci této komodity doprovázejí. „Stabilizují se v nové hladině, která bude dokazovat, že kakao je cennou surovinou a jeho dostupnost má své limity,“ řekla. Jedním z důvodů nárůstu cen kakaa je podle analytiků špatná úroda bobů v Africe v důsledku vysokých teplot.

Naopak pro restaurace není kakao podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka tak podstatnou položkou. „Osobně se domnívám, že růst cen kakaa bude mít na restaurace marginální vliv,“ řekl.

Zdroj: ČTK