Zájem o e-tržiště regionálních potravin stoupá 

|
Zdroj: freepik.com

O internetový obchod s regionálními potravinami, Jihočeské tržiště, stoupá zájem. Nakupuje na něm stále více školních jídelen, připojují se i domovy pro seniory. V současnosti si mohou vybrat na 2139 výrobků od 67 dodavatelů. Od září roku 2023 byl obrat na tržišti 9,5 milionu korun, za rok 2023 byl šest milionů korun. Řekla to na Farmářské burze na výstavě Hobby v Českých Budějovicích Petra Martínková z Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Jihočeského kraje. V České republice je takové e-tržiště regionálních potravin pro jídelny jediné svého druhu. 

„V současné době je na tomto e-tržišti 41 školních jídelen, to je meziroční nárůst o 14 procent. V únoru přistoupilo pět domovů pro seniory. Každý den na tržišti je minimálně 30 objednávek. Odhadujeme, že v červnu bude obrat na tržišti 12 milionů korun,“ řekla Martínková. Jídelny nakupují regionální potraviny ze 40 až 70 procent, nejvíce maso a ryby a výrobky z nich, dále jablka, hrušky, vejce, koření, divočinu, cibule, zelí, sádlo a obecně zeleninu. 

„Téma regionálních potravin letos velmi rezonuje. A my hledáme řešení, jak podpořit využívání lokálních potravin v rámci veřejného stravování. Příkladem dobré praxe je právě Jihočeské tržiště. A my bychom chtěli najít model, který by mohl být realizovatelný v dalších krajích a mohli bychom pro to vytvořit metodiku, případně upravit legislativní nástroje, předpisy apod., nikoli něco někomu přikazovat, co má kde nakupovat,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). 

Na jihočeském tržišti se nedaří malým rodinným pekárnám. Jídelny se totiž orientují na obědy a večeře. „Na tržišti nenakupují malé školní jídelny, které vaří pro 12 až 30 strávníků. Ani pro farmáře není rentabilní dodávat malé kusy produktů,“ dodala Martínková. 

Jihočeské tržiště je společný projekt Jihočeského kraje, Regionální agrární komory Jihočeského kraje, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj. Vzniklo v září 2022 nejprve pro jídelny institucí zřizovaných krajem. Nejprve do něj vstoupilo 16 školních krajských jídelen. Postupně se připojily jídelny dalších veřejných institucí, třeba obecní školy. 

Farmářská burza je vzdělávací a inspirující seminář pro zemědělce, producenty, i prodejce regionálních potravin, navštěvují je vedoucí jídelen. „Smyslem je, aby se zástupci těchto skupin poznávali, aby hledali cesty, jak spolupracovat, protože cílem je spokojený spotřebitel,“ řekla Hana Šťastná, ředitelka úřadu Regionální agrární komory Jihočeského kraje, která letos pořádala 11. Ročník. 

Zdroj: ČTK